INSPIRACJE / Odchudzanie / 25 lipca 2018

Jakie owoce wybrać na wakacje, aby poczuć ich smak i nie przytyć ?

Wakacje to pod wieloma względami idealny czas na pozbycie się kilku zbędnych kilogramów. W wysokich temperaturach jemy mniej i mamy większą ochotę na lekkie potrawy, a owoce i warzywa smakują wspaniale i są bardzo orzeźwiające. Dodatkowym plusem jest to, że to właśnie latem mamy największy dostęp do różnych owoców sezonowych takich jak truskawki, maliny, borówki czy jagody. Ale co zrobić, by nacieszyć się ich smakiem i jednocześnie nie utracić naszej wymarzonej sylwetki? Poniżej znajdziecie kilka cennych porad.

Wybierając owoce warto zwrócić uwagę na ich indeks glikemiczny.

Jest to wskaźnik, który klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi.
Warto wybierać te owoce, które mają niższy indeks glikemiczny. Produkty o wysokim IG są szybko trawione i wchłaniane przez układ pokarmowy, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi i mogą zmniejszać systematyczne spalanie tkanki tłuszczowej, kiedy jesteś na diecie redukcyjnej.

Owoce o niskim indeksie glikemicznym Owoce o wysokim i średnim indeksie glikemicznym
Czarna i czerwona porzeczka Arbuz
Brzoskwinia I nektarynka Banan
Śliwka Melon
Jagoda Ananas
Jabłko Winogrona
Agrest Kiwi
Malina i jeżyna Żurawina
Wiśnia i czereśnia Lichee
Truskawka Mango

 

Oprócz indeksu glikemicznego warto zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne wybieranych przez nas owoców.

  • Czarne i czerwone porzeczki zawierają liczne witaminy i sole mineralne. Dodatkowo posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu, jak również cukru. Są też naturalnym źródłem polifenoli, które pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki.
  • Maliny i jeżyny również mają silne właściwości prozdrowotne. W skład tych owoców wchodzą kwasy organiczne, liczne witaminy i makroelementy.Właściwości zdrowotne malin wynikają m.in. z zawartości związków polifenolowych i witamin. Maliny mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe, uspokajające, przeciwbólowe, a ponadto obniżają ciśnienie krwi i hamują wydzielanie soku żołądkowego.
  • Owoce jeżyny mają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, jak również układu nerwowego, ponieważ wykazują właściwości uspokajające. Zawarte w jeżynach garbniki, barwniki, a także potas i magnez wykazują dużą skuteczność w uszczelnianiu naczyń krwionośnych, a ponadto wspomagają pracę serca.
  • Śliwki są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Mają działanie przeciwmiażdżycowe, ponieważ hamują wchłanianie się cholesterolu.
  • Jagody posiadają witaminę A, B1, B2, PP i C, a także flawonoidy, garbniki, antocyjany, fitoestrogeny, pektyny, kwas foliowy i błonnik. Zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Świeże owoce jagód wskazane są przy zaparciach i korzystnie wpływają na wzrok.

Owoce sezonowe to skarbnica składników odżywczych, dość krótko możemy się nimi cieszyć (oczywiście pamiętaj o nich w rozsądnych ilościach  ) więc korzystaj z nich właśnie teraz.

Owoce są doskonałym wyborem na przekąski spożywane w gronie najbliższych i idealnym pomysłem na wakacyjne desery.

Smacznego

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Jadwigi Klimkiewiczowej 3/38
15-732 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl