Spróbujcie, a sami się przekonacie, że zdrowe odżywianie to same pyszności i ciekawostki.
To HIT wśród naszych klientów 😋 Smalec z fasoli być może jedliście wielokrotnie, ale ten ze skwarkami z kaszy gryczanej jest mistrzowski 👌
Przepis jest bardzo łatwy, bardzo często jest na zakończeniu naszych kursów odchudzania.
Przepis:
½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
½ łyżeczki wędzonej papryki,
sól i czarny pieprz
1 cebula
1 jabłko
½ łyżeczki trzcinowego cukru
2 liście laurowe
2 ziarna jałowca
2 ziela angielskie
1 puszka fasoli
2 – 3 łyżki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszą gryczaną wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy.
W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zblendować z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami i wszystko na gładką pastę. Do gładkiej pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, uprażona kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.