INSPIRACJE / Przepisy / 12 września 2018

Zapiekanki z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan 240g
  • 1 kula mozzarelli light 125 g
  • 10 oliwek
  • rukola do posypania

Sos:

  • 2 dojrzałe pomidory 320 g
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cebuli 50 g
  • łyżeczka oliwy 5 g
  • bazylia, oregano, odrobina tymianku, sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Bakłażana umyj i pokrój na 1,5 centymetrowe plastry. Posól je z obu stron i odłóż. Sól wyciągnie z nich sok i goryczkę. Pomidory obierz ze skórki i drobno pokrój. Na patelni na łyżeczce oliwy podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj pokrojone pomidory i dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Duś, aż pomidory zmiękną, a sok odparuje. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Plastry bakłażana osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy plaster sosem pomidorowym, ułóż kawałki sera mozzarella oraz pokrojone oliwki. Piecz w piekarniku przez około 20 minut. Gotowe mini pizze z bakłażana posyp rukolą.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Jadwigi Klimkiewiczowej 3/38
15-732 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl


Pobierz bezpłatnie ebook z pysznymi i zdrowymi przepisami na GRILLA!